Ανάπτυξη και εφαρμογή μαθηματικών μοντέλων πρόβλεψης της συμπεριφοράς θερμόφιλων σποριογόνων βακτηρίων στα τρόφιμα

Περίληψη

Τα θερμόφιλα σπορογόνα βακτήρια αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα ποιότητας σε θερμικά επεξεργασμένα τρόφιμα που διακινούνται και αποθηκεύονται εκτός ψυγείου ειδικά σε χώρες με θερμό κλίμα. Το βασικό αντικείμενο της παρούσας διδακτορικής διατριβής ήταν η ανάπτυξη και αξιολόγηση μαθηματικών μοντέλων πρόβλεψης της συμπεριφοράς θερμόφιλων σπορογόνων μικροοργανισμών και η εφαρμογή τους για την εκτίμηση του χρόνου αλλοίωσης των θερμικά επεξεργασμένων τροφίμων που διακινούνται και αποθηκεύονται εκτός ψυγείου. Το πρώτο μέρος της έρευνας επικεντρώθηκε στη μαθηματική περιγραφή της επίδρασης της θερμοκρασίας στην ανάπτυξη του Geobacillus stearothermophilus και την πρόβλεψη της αλλοίωσης του συμπυκνωμένου-αποστειρωμένου γάλακτος. Λαμβάνοντας υπόψη τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της αλυσίδας εφοδιασμού του προϊόντος, το μοντέλο αξιολογήθηκε περαιτέρω σε δυναμικές συνθήκες θερμοκρασίας. Το μοντέλο περιγράφει ικανοποιητικά την ανάπτυξη του G.stearothermophilus και δίν ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The emergence of thermophilic endospore-forming bacteria is troublesome regarding the quality of thermally processed non-refrigerated foods especially in hot climate countries. The overall objective of the present PhD thesis was to develop mathematical models for thermophilic spoilers and apply them for predicting spoilage of non-refrigerated foods. The first part of this research was undertaken to provide an approach for modeling the effect of temperature on Geobacillus stearothermophilus growth and in predicting spoilage of evaporated milk. Considering the temperature fluctuations during supply chain of evaporated milk, the developed model was further validated under dynamic temperature conditions. The model is able to describe satisfactorily the growth of G. stearothermophilus and to provide realistic predictions for evaporated milk spoilage. In the second part of the study, a growth/no growth interface model was developed, predicting the probability of growth of Alicyclobacillus ac ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/44070
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/44070
ND
44070
Εναλλακτικός τίτλος
Development and application of predictive models for the growth of thermophilic spore - forming bacteria in foods
Συγγραφέας
Κακαγιάννη, Μυρσίνη (Πατρώνυμο: Νικόλαος)
Ημερομηνία
2018
Ίδρυμα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος. Τμήμα Γεωπονίας. Τομέας Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων
Εξεταστική επιτροπή
Κουτσουμανής Κωνσταντίνος
Μπιλιαδέρης Κωνσταντίνος
Κατσανίδης Ευγένιος
Νύχας Γεώργιος-Ιωάννης
Αγγελίδης Απόστολος
Πανάγου Ευστάθιος
Γούλα Αθανασία
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές Επιστήμες
Γεωεπιστήμες και Επιστήμες Περιβάλλοντος
Λέξεις-κλειδιά
Ποσοτική μικροβιολογία; Φάση προσαρμογής μεμονωμένων σπορίων; Χρόνος αλλοίωσης; Θερμόφιλα σπορογόνα βακτήρια; Επικινδυνότητα αλλοίωσης; Χυμοί φρούτων; Κινητικό Μοντέλο Ανάπτυξης; Γάλα εβαπορέ
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Αγγλικά
Άλλα στοιχεία
236 σ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)