Συμβολή της Nano και Micro σωληνωτής κυτταρίνης στην τεχνολογία παραγωγής τυριών

Περίληψη

Στην παρούσα διατριβή μελετήθηκε η συμβολή της μικρο/νανο σωληνωτής κυτταρίνης ως φορέας ακινητοποιήσης του ενζύμου ρεννίνη στην παραγωγή τυριών. Το κυτταρινούχο υλικό που χρησιμοποιήθηκε ήταν το πριονίδι ξύλου το οποίο είναι μια φθηνή και άφθονη στη φύση πρώτη ύλη . Αρχικά πραγματοποιήθηκε απομάκρυνση της λιγνίνης από το κυτταρινούχο υλικό με τη χρήση αλκαλικού διαλύματος. Η απομάκρυνση της λιγνίνης οδήγησε στη δημιουργία της σωληνωτής κυτταρίνης. Στη συνέχεια παρασκευάστηκαν τα σύνθετα υλικά σωληνωτής κυτταρίνης/ πηκτής αμύλου και σωληνωτής κυτταρίνης/ πολύ-υδροξυβουτυρικού οξέος, με σκοπό τη μείωση των διαστάσεων της κυτταρίνης για να χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια ως φορέας ακινητοποίησης του ενζύμου ρεννίνη. Στα σύνθετα υλικά που παρασκευάστηκαν μελετήθηκε η ειδική επιφάνεια με τη μέθοδο φυσικής προσρόφησης –εκρόφησης αζώτου (ΒΕΤ). Οι ποιοτικές διαφορές μεταξύ της σωληνωτής κυτταρίνης και των παραγόμενων σύνθετων υλικών μελετήθηκαν με φάσματα περίθλασης ακτίνων –Χ., όπου προσδιορίστη ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

In the present dissertation it was studied the contribution of micro /nano tubular cellulose as an immobilization carrier of rennin enzyme to cheese production. Wood sawdust which is a cheap an abundant raw material in the nature, was used as a source of cellulose. Lignin was removed after delignification of the wood sawdust with alkaline treatment. The removal of lignin was led to the formation of tubular cellulose. Furthermore there were produced composites of tubular cellulose/starch gel and tubular cellulose PHB in order to reduce the dimensions of cellulose for immobilization of rennin. In the produced composites the specific surface area was studied by BET analysis. The qualitative differences between tubular cellulose and the produced composites were studied by X-Ray Diffractometry were the crystallinity and crystal size were determined.The morphology of the produced composites was determined by SEM analysis.The composites of tubular cellulose/starch gel and tubular cellulose PH ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/39157
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/39157
ND
39157
Εναλλακτικός τίτλος
Contribution of Nano και Micro tubular cellulose in cheese production technology
Συγγραφέας
Μπαρούνη, Ελευθερία (Πατρώνυμο: Παναγιώτης)
Ημερομηνία
2015
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Πατρών. Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείας. Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων
Εξεταστική επιτροπή
Κανελλάκη Μαρία
Κορδούλης Χρήστος
Μπεκατώρου Αργυρώ
Κουτίνας Αθανάσιος
Σουπιώνη Μαγδαληνή
Παπαμιχαήλ Εμμανουήλ
Κουρκουτάς Ιωάννης
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΧημεία
Λέξεις-κλειδιά
Σωληνωτή κυτταρίνη; πηκτή αμύλου; ρεννίνη; πολύ-υδροξυβουτυρικό οξύ; σύνθετο υλικό; πήξη γάλακτος
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
xxiii, 248 σ., εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)