Επίδραση της διατροφής στη φυσιολογία του εντέρου και την ανοσολογική κατάσταση της τσιπούρας Sparus aurata: παράγωγα σόγιας και αντιδιατροφικοί παράγοντες

Περίληψη

Το ιχθυάλευρο παρέχει το μεγαλύτερο ποσοστό διατροφικής πρωτεΐνης για τα ψάρια στις υδατοκαλλιέργειες. Η εύρεση εναλλακτικών πηγών πρωτεΐνης έχει μελετηθεί εντατικά της τελευταίες δεκαετίες λόγω της μειωμένης διαθεσιμότητας και του υψηλού κόστους του ιχθυαλεύρου. Το σογιάλευρο αποτελεί μια από τις πιο ενδιαφέρουσες και διαδεδομένες εναλλακτικές πηγές για τα σιτηρέσια των σαρκοφάγων ψαριών, καθώς έχει υψηλό ποσοστό πρωτεΐνης, υψηλή διαθεσιμότητα και ανταγωνιστική τιμή. Η διατροφική του αξία, παρόλα αυτά, επηρεάζεται αρνητικά από την παρουσία αντιδιατροφικών παραγόντων, αλλά και τα υψηλά επίπεδα άπεπτων υδατανθράκων, οι οποίοι μπορούν να έχουν αρνητικές επιδράσεις στην ανάπτυξη των ψαριών. Αυτά τα συστατικά έχει βρεθεί ότι επηρεάζουν τη δράση των ενζύμων, την πέψη και την αξιοποίηση των θρεπτικών συστατικών. Επιπλέον, επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα των ψαριών και συχνά σχετίζονται με μορφολογικές αλλαγές στο έντερο. Η εξάλειψη των αντιδιατροφικών παραγόντων με κατάλληλες διεργασίες, ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Fish meal supplies the largest portion of dietary protein of carnivorous fish in aquaculture. Alternative protein sources have been studied intensively during the last few decades because of the declining availability and high cost of fish meal. Soybean meal is one of the most interesting alternatives to fish meal for diets of carnivorous fish, as it has high protein content, high availability and a competitive price. Its nutritive value to fish is, however, compromised by the presence of anti-nutritional factors, such as saponins and phytoestrogens, and the high levels of indigestible carbohydrates, such as non-starch polysaccharides, which may have detrimental effects on growth. These components are also known to affect digestive physiology, reduce the digestibility and utilization of the nutrients, as well as affect immune function and gut integrity of fish. Diverse feed processing techniques such as bioprocessing, alcohol extraction or enzyme treatment can reduce the final content ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/35116
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/35116
ND
35116
Εναλλακτικός τίτλος
The effect of nutrition on intestinal physiology and immune status of gilthead sea bream Sparus aurata: soy products and antinutritional factors
Συγγραφέας
Κόκου, Φωτεινή (Πατρώνυμο: Εμμανουήλ)
Ημερομηνία
2013
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Κρήτης. Σχολή Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών. Τμήμα Βιολογίας
Εξεταστική επιτροπή
Κεντούρη Μαρουδιώ
Αλέξη Μαρία
Ρήγος Γεώργιος
Αθανασάκη Ειρήνη
Παυλίδης Μιχαήλ
Μήλιου Ελένη
Σαρροπούλου Έλενα
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΒιολογία
Λέξεις-κλειδιά
Ανάπτυξη; Ανοσοποιητικό σύστημα; Ιστολογία εντέρου-ήπατος; Οξειδωτικό στρες; Πεπτικά ένζυμα; Πεπτικότητα
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
244 σ., εικ., πιν., σχημ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)