Φυτοχημική μελέτη των καρπών του φυτού της ελληνικής χλωρίδας, Cornus mas της οικογένειας Cornaceae με φαρμακευτικές και διαιτητικές χρήσεις
Περίληψη
Σκοπός της παρούσας διδακτορικής διατριβής είναι η φυτοχημική ανάλυση των ωρίμων και ενδιαμέσου ωριμότητας καρπών του ελληνικής χλωρίδας φυτού Cornus mas (Cornaceae), πιστοποιημένης με ISO καλλιέργειας και σταθερής ποικιλίας (var Ntoulia I). Οι ώριμοι καρποί του φυτού χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ηδύποτων (λικέρ) αναψυκτικών, μαρμελάδας και γλυκών και συνεπώς κρίθηκε αναγκαία η μελέτη τους σε φυτοχημικό επίπεδο, προκειμένου να διευκρινιστούν τα περιεχόμενα συστατικά τους. Αναφορές για περιεχόμενα συστατικά των καρπών υπάρχουν και στο παρελθόν, όμως όχι από δέντρα με τις προαναφερθείσες πιστοποιήσεις. Έχει αναφερθεί ότι οι ώριμοι καρποί του φυτού παρουσιάζουν ιδιότητες όπως: στυπτικές, αντιδιαρροϊκές, χωνευτικές, τονωτικές, κατά του σακχαρώση διαβήτη, κατά των καρδιακών παθήσεων, ως άριστα αντιοξειδωτικά, αντιφλεγμονώδη και ανοσοενισχυτικά. Πέραν της φυτοχημικής ανάλυσης, τα εκχυλίσματα των καρπών δοκιμάστηκαν με δυο διαφορετικές μεταξύ των μεθόδους μέτρησης αντιοξειδωτικής ικανό ...
περισσότερα
Περίληψη σε άλλη γλώσσα
The aim of the present doctoral thesis is the phytochemical analysis of the ripe and intermediate maturity type of the fruit of greek flora Cornus mas (Cornaceae), which come from trees of ISO-certified cultivar and are of stable variety (var Ntoulia I). Due to the fact that the ripe fruit of the plant is used for preparation of liquors, beverages, marmalades and sweets, it’s phytochemical analysis was necessary in order to declare it’s chemical content. In the past there have been reports about a part of the fruit chemical content, but not from trees with the pre-mentioned certifications. Generally there has been reported that the ripe fruit of the plant possesses astringent, digestive and tonic properties. It’s also used against diabetes mellitus and cardiovascular deceases, as antiinflamatory agent, as adjuvant and also as perfect antioxidants. Besides the phytochemical analysis, the extracts of both maturity stages of the fruit where evaluated for their antioxidant capacity with t ...
περισσότερα
Κατεβάστε τη διατριβή σε μορφή PDF (8.85 MB)
(Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη μετά από δωρεάν εγγραφή)
|
Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.
|
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.