Παραγωγή κρασιού με ακινητοποιημένα κύτταρα σε φρούτα

Περίληψη

Οι ακινητοποιημένοι βιοκαταλύτες που παρασκευάστηκαν με ακινητοποίηση κυττάρων του στελέχους ΑΧΑΖ-1 του Saccharomyces cerevisiae σε κομμάτια μήλου και σε κομμάτια κυδωνιού χρησιμοποιήθηκαν για παραγωγή κρασιού μέσω επαναλαμβανόμενων παρτίδων ζύμωσης αλλά και μέσων συνεχούς διεργασίας. Τα ακινητοποιημένα κύτταρα έδειξαν σημαντική λειτουργική σταθερότητα, χωρίς να παρατηρηθεί μείωση της δραστικότητας ακόμα σε χαμηλές θερμοκρασίες ζύμωσης. Οι χρόνοι ζύμωσης ήταν πολύ μικρότεροι από αυτούς που απαιτούνται για τη φυσική παραδοσιακή ζύμωση του γλεύκους, ενώ οι παραγωγικότητες κρασιού ήταν υψηλότεροι κατά τη συνεχή διεργασία συγκρινόμενες με τις αντίστοιχες των επαναλαμβανόμενων παρτίδων ζύμωσης. Τα κρασιά που παράχθηκαν ήταν πολύ καλής ποιότητας, περιείχαν πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις ανώτερων αλκοολών και μεθανόλης και χαρακτηρίστηκαν ως νέου τύπου κρασιά, με ιδιαίτερα, χαρακτηριστικό άρωμα και ευχάριστη γεύση. Η συγκριτική μελέτη της βιωσιμότητας κυττάρων ζύμης αρτοποιίας ακινητοποιημένων σε ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The biocatalysts prepared by immobilization of Saccharomyces cerevisiae strain AXAZ-1 on apple and quince pieces were studied during batch and continuous wine-making. The immobilized cells showed an important operational stability without any decrease of their activity even at low temperatures. Fermentation times were lower than those required for the natural fermentation of grape must, while wine productivities reported during the continuous process were much higher than those reported during batch fermentations. The produced wines were at very good quality containing low concentrations of higher alcohols and methanol. They were characterized as special types of wines with a distinctive aromatic potential and a pleasant taste. The comparative study of the viability of baker’s yeast cells immobilized on kissins, γ-alumina and apple pieces showed that the immobilized biocatalysts were able to ferment after remaining for high time intervals (at least 6 months) at 30°C after the end of a ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/26624
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/26624
ND
26624
Εναλλακτικός τίτλος
Wine making using immobilized cells on fruits
Συγγραφέας
Κουρκούτας, Ιωάννης (Πατρώνυμο: Χαράλαμπος)
Ημερομηνία
2002
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Πατρών. Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείας
Εξεταστική επιτροπή
Κοντομηνάς Μιχαήλ
Δεμερτζής Παναγιώτης
Ψαριανός Κωνσταντίνος
Τζιά Κωνσταντίνα
Κανελλάκη Μαρία
Κουτίνας Αθανάσιος
Κωμαΐτης Μιχάλης
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΧημεία
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)