Αξιοποίηση αγροτοβιομηχανικών απορριμμάτων για παραγωγή βιοκαταλυτών για συνεχή ερυθρά οινοποίηση σε χαμηλές θερμοκρασίες και μηλογαλακτική ζύμωση των οίνων

Περίληψη

Η διατριβή αυτή έχει ως κύριο στόχο την αξιοποίηση αγροτοβιομηχανικών απορριμμάτων για παραγωγή βιοκαταλυτών για συνεχή ερυθρά οινοποίηση σε χαμηλές θερμοκρασίες και μηλογαλακτική ζύμωση των οίνων. Στο πρώτο μέρος γίνεται βιβλιογραφική ανασκόπηση της μέχρι σήμερα γνώσης στην παραγωγή οίνου και κυρίως την αλκοολική ζύμωση, τη μηλογαλακτική ζύμωση και την ερυθρά οινοποίηση. Εξετάζονται τυχόν καινοτόμες μέθοδοι παραγωγής οίνου καθώς και οι τεχνικές βελτιστοποίησης του τελικού προϊόντος στα τελευταία 30 χρόνια.Στο δεύτερο μέρος της παρούσας διατριβής μελετάται κατά πόσο είναι δυνατόν να γίνει χρήση αγροτοβιομηχανικών απορριμμάτων για την δημιουργία υποστρωμάτων κατάλληλων για ακινητοποίηση και χρήση τους σαν βιοκαταλύτες για την παραγωγή οίνου. Για τον σκοπό αυτό εξετάστηκαν τα απολιγνινοποιημένα κυτταρινούχα υλικά ως το πιο διαδεδομένο απόρριμμα της παραγωγής δημητριακών. Η ικανότητα του συγκεκριμένου υλικού ως προς την ακινητοποίηση ζυμών για την παραγωγή οίνου ήταν αντικείμενο προηγούμε ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The main interest of this thesis is the utilization of agro-industrial wastes for production of biocatalysts for red wine making at low temperatures and the malolactic fermentation of wine. In the first part of the thesis the biotechnological processes concerning wine making, such as alcoholic fermentation, red wine making and malolactic fermentation, were reviewed. All new technological aspects and new techniques in wine making over the last 30 years were presented.In the second part, agro-industrial wastes were examined as potential biocatalysts for immobilization of appropriate microorganisms and were used for wine making. Delignified cellulosic material (DCM) from cereals were used, since it is the most common agro-industrial waste and have already been used for immobilization of yeast for wine making. DCM was examined as potential substrate for lactic acid bacteria immobilization for malolactic fermentation. Two common lactic acid bacteria were used, Lactobacillus casei ATCC393 an ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/26452
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/26452
ND
26452
Εναλλακτικός τίτλος
Explotation of agro-industrial wastes for production of biocatalyst for continuous red wine making in low temperatures and malolactic fermentation of wines
Συγγραφέας
Αγουρίδης, Νικόλαος (Πατρώνυμο: Ανδρέας)
Ημερομηνία
2007
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Πατρών. Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείας
Εξεταστική επιτροπή
Κουτίνας Αθανάσιος
Κανελλάκη Μαρία
Τζία Κωνσταντίνα
Κοντομηνάς Μιχαήλ
Κωμαΐτης Μιχαήλ
Ψαριανός Κωνσταντίνος
Κουρκούτας Ιωάννης
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΧημεία
Λέξεις-κλειδιά
Οίνος; Ερυθρά οινοποίηση; Μηλογαλακτική ζύμωση; Ακινητοποιημένα κύτταρα; Απολιγνινοποιημένα κυτταρινούχα υλικά; Βιοαντιδραστήρες συνεχούς λειτουργίας; Πτητικά παραπροϊόντα
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
πιν., σχημ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)