Ανάπτυξη φυσικοχημικών διεργασιών αξιοποίησης παραπροϊόντων ελαιοτριβείου

Περίληψη

Το ελαιόλαδο είναι ένα από τα πιο σημαντικά γεωργικά προϊόντα της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου. Παράγεται κατά την μηχανική έκθλιψη του ελαιοκάρπου σε διφασικά ή τριφασικά ελαιοτριβεία. Στην Ελλάδα, τα περισσότερα ελαιοτριβεία εφαρμόζουν το τριφασικό σύστημα παραγωγής του ελαιολάδου, με αποτέλεσμα να παράγεται μεγάλος όγκος στερεών και υγρών αποβλήτων κατά το μικρό χρονικό διάστημα που διαρκεί η ελαιοποιητική περίοδος. Τα στερεά απόβλητα αποτελούνται από την ελαιοπυρήνα και κομμάτια της σάρκας του καρπού και ως απόβλητο χρησιμοποιούνται κυρίως για την παραλαβή του εμπορικά χρήσιμου πυρηνέλαιου. Τα υγρά απόβλητα (κατσίγαρος ή λιοζούμια) αποτελούνται κυρίως από το νερό που προστίθεται στην ελαιοζύμη κατά την μάλαξή της, αλλά περιλαμβάνουν και το νερό που προϋπήρχε στον καρπό καθώς και τεμαχίδια της σάρκας, του καρπού ή ακόμη και μικρή ποσότητα λαδιού. Τα απόνερα έχουν χρώμα που κυμαίνεται από πράσινο έως καστανό και αρκετά δυσάρεστη οσμή, καθώς και πολύ υψηλές τιμές BOD και COD. Παρά ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Olive oil is one of the most important agricultural products of the Mediterranean area. It is produced from olives via mechanical extraction in three-phase or two-phase olive mills. In Greece the majority of the olive mills employ the three-phase production process, which results in the simultaneous production of large quantities of solid and liquid waste in the short time period that the production of olive oil lasts. The solid wastes consist of the spent olive husk and parts of the fruit and are used mainly for the production of olive husk oil by solvent extraction. The liquid wastes are called olive mill waste waters (omww) and consist mainly of the water that pre-existed in the olive fruits, the water that was added during the extraction of olive oil, bits of the fruit and residual oil. Their color is greenish to black, they give off a rather unpleasant odor and, most important, they posses high values of BOD and COD. Nonetheless, they are usually discarded in the surrounding envir ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/19496
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/19496
ND
19496
Εναλλακτικός τίτλος
Development of physicochemical processes for the efficient exploitation of olive-mill by-products
Συγγραφέας
Μιχαήλωφ, Χρυσούλα (Πατρώνυμο: Μ.)
Ημερομηνία
2008
Ίδρυμα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Πολυτεχνική. Τμήμα Χημικών Μηχανικών. Τομέας Χημείας
Εξεταστική επιτροπή
Παναγιώτου Κωνσταντίνος
Τσιμίδου Μαρία
Στοφόρος Νικόλαος
Ασσαέλ Μάρκος
Μπιλιαδέρης Κωνσταντίνος
Θεοδωρίδης Γεώργιος
Σταυρόπουλος Γεώργιος
Επιστημονικό πεδίο
Επιστήμες Μηχανικού και Τεχνολογία
Επιστήμη Χημικού Μηχανικού
Λέξεις-κλειδιά
Απόνερα ελαιοτριβείων; Πολυφαινόλες; Πολυμερή μοριακής αποτύπωσης; Ενεργός άνθρακας; Υπερκρίσιμη εκχύλιση
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
xiii, 218, 12 σ., εικ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)