Μελέτη μεθόδων εμπλουτισμού ρυζιού

Περίληψη

Η μελέτη περιλαμβάνει τον εμπλουτισμό τριών τύπων ρυζιού με βιταμίνες (B1, B2, B3­, B5, B6,B12) και ιχνοστοιχεία (Fe, Zn, Mg, Mn, Ca) με τουλάχιστον δύο προστιθέμενες ποσότητες θρεπτικού. Χρησιμοποιήθηκαν τρεις μέθοδοι: ψεκασμός, εμβάπτιση, εκβολή. Σκοπός ήταν να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα του εμπλουτισμού, να συγκριθούν οι μέθοδοι και τα θρεπτικά. Το ρύζι επιλέχθηκε ως φορέας επειδή είναι βασικό τρόφιμο, με πολλά άλλα πλεονεκτήματα. Τα εμπλουτισμένα προϊόντα υπερκάλυψαν τη Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση και μπορούν να αναμιχθούν με συμβατικό ρύζι, ώστε να προκύψει η επιθυμητή κάλυψη. Η συγκράτηση εκφράστηκε % βάση της αναμενόμενης θεωρητικά ποσότητας θρεπτικού, περιλαμβάνοντας και την αρχική συγκέντρωση. Μελετήθηκε και η συγκράτηση θρεπτικού με χρήση μιγμάτων θρεπτικών με ψεκασμό και εμβάπτιση, όπως και η συγκράτηση των βιταμινών κατά την παλαίωση. Ο εμπλουτισμός με ψεκασμό έδωσε μέση συγκράτηση από 61.4% για τη Β3 - 81.4% για τη Β1 και από 68.1% για το Mn - 75% για το Mg. Ο εμπλουτισμό ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The work studied the fortification of three rice types with vitamins (B1, B2, B3­, B5, B6, B12) & minerals (Fe, Zn, Mg, Mn, Ca) using at least two different nutrient quantities in order to investigate the retention (%, based on the theoretical expected quantity including the initial concentration). Three fortification methods were used: spaying, soaking, extrusion. There were two main goals: a) study the fortification effectiveness and b) compare the fortification methods and nutrients. The fortified products over-covered the Recommended Dietary Allowance and they can be mixed with normal rice to meet the desirable coverage. The vitamin retention was also examined using nutrient mixtures and in terms of ageing. The fortification using spraying provided an average retention from 61.4% for B5 - 81.4% for B1, and from 68.1% for Mn - 75.0% for Mg. The mean retention using soaking varied from 54.1% for B3 - 71.1% for Β1 and from 64.0% for Zn - 84.9% for Ca. The fortification using extrusion ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/18351
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/18351
ND
18351
Εναλλακτικός τίτλος
Study of rice fortifications methods
Συγγραφέας
Κυρίτση, Αθανασία (Πατρώνυμο: Δημήτριος)
Ημερομηνία
2009
Ίδρυμα
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ). Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Σύνθεσης και Ανάπτυξης Βιομηχανικών Διαδικασιών. Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων
Εξεταστική επιτροπή
Τζιά Κωνσταντίνα
Ωραιοπούλου Βασιλική
Καραθάνος Βάϊος
Κέκος Δημήτριος
Μουτσάτσου Αγγελική
Κροκίδα Μάγδα
Μαρούλης Ζαχαρίας
Επιστημονικό πεδίο
Επιστήμες Μηχανικού και Τεχνολογία
Επιστήμη Χημικού Μηχανικού
Λέξεις-κλειδιά
Ρύζι; Εμπλουτισμός; Βιταμίνες; Μέταλλα; Ιχνοστοιχεία; Ψεκασμός; Εμβάπτιση; Εκβολή; Οργανοληπτικές ιδιότητες
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
407 σ., εικ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)