Μελέτη της αντιμικροβιακής δράσης αιθέριων ελαίων βοτάνων και της νισίνης σε βόειο κρέας
Περίληψη
Η αντιμικροβιακή δράση της προσθήκης των αιθέριων ελαίων ρίγανης, θυμαριού, δενδρολίβανου και μίγματός τους κατά των παθογόνων L. monocytogenes, S. aureus, E. coli O157:H7 και Salmonella σε θρεπτικό ζωμό στους 37 o C για 32 ώρες ήταν ασθενής σε συγκέντρωση 0.3%, ενώ ήταν ισχυρή στις συγκεντρώσεις 0.6 και 0.9%. Η συνεργός αντιμικροβιακή δράση κατά των εξετασθέντων παθογόνων της προσθήκης των συνδυασμών των αιθέριων ελαίων με τη νισίνη (500 ή 1000 IU/ml) ήταν εμφανής κατά κύριο λόγο στη συγκέντρωση 0.3% των αιθέριων ελαίων. Τα εξετασθέντα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά (οσμή, γεύση και συνολική αποδοχή) της προσθήκης των αιθέριων ελαίων ρίγανης, θυμαριού, δενδρολίβανου και μίγματός τους (σε ίσες αναλογίες) σε συγκεντρώσεις 0.3 και 0.6% και της ρίγανης 0.9% παρέμειναν αποδεκτά από τους δοκιμαστές καθ’ όλη τη διάρκεια της συντήρησης στην ψύξη, σε αντίθεση με εκείνα της προσθήκης των αιθέριων ελαίων θυμαριού, δενδρολίβανου και του μίγματος των αιθέριων ελαίων σε συγκεντρώσεις 0.9% που δεν ήτα ...
περισσότερα
Περίληψη σε άλλη γλώσσα
The antimicrobial effect of oregano, thyme, rosemary essential oils and their mixture, nisin at 500 or 1000 IU/g, and their combinations, on L. monocytogenes, S. aureus, E. coli O157:H7 and Salmonella in tryptic soy broth (TSB) during incubation at 37 o C for 32 h was weak at the concentration of 0.3%, but high at the levels of 0.6 and 0.9%. Due to strong antimicrobial activity presented by the essential oils at 0.6 and 0.9% in TSB, the synergistic activity against the tested pathogens was only evident for the combinations with nisin at 500 or 1000 IU/g and the essential oils at 0.3%. Sensory evaluation revealed that the organoleptic properties of minced beef meat treated with oregano, thyme, rosemary essential oils and their mixture at the supplementation levels of 0.3 and 0.6% and also oregano at 0.9% were acceptable by the panelists. In contrast, the organoleptic properties of thyme, rosemary essential oils and the mixture of all the essential oils at 0.9% were not acceptable by the ...
περισσότερα
Κατεβάστε τη διατριβή σε μορφή PDF (1.43 MB)
(Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη μετά από δωρεάν εγγραφή)
|
Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.
|
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.