Κυτταροπλασματική ασυμβατότητα: συγκριτική μελέτη στελεχών Wolbachia στη Drosophila
Περίληψη
Η Wolbachia ανήκει στην α-υποομάδα των πρωτεοβακτηρίων. Είναι ένα υποχρεωτικά ενδοκυττάριο, μητρικά κληρονομούμενο βακτήριο, το οποίο μολύνει αρθρόποδα και νηματώδεις. Προκαλεί μία σειρά αναπαραγωγικών ανωμαλιών στους ξενιστές της, όπως παρθενογένεση, θηλυκοποίηση, θανάτωση αρσενικών εμβρύων και κυτταροπλασματική ασυμβατότητα, οι οποίες ευνοούν τη μετάδοση και εξάπλωσή της. Η Wolbachia την τελευταία δεκαετία έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των ερευνητών, λόγω του ρόλου της σε βασικές εξελικτικές διαδικασίες, όπως η συμβίωση και η ειδογένεση. Επιπρόσθετα, η Wolbachia θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για το γενετικό μετασχηματισμό εντόμων, τα οποία προκαλούν βλάβες στον τομέα της γεωργίας και της υγείας. Η καλύτερα μελετημένη εμπλοκή της Wolbachia στην αναπαραγωγή των εντόμων, είναι η κυτταροπλασματική ασυμβατότητα. Στην πιο απλή της μορφή έχει ως αποτέλεσμα τη θνησιμότητα των εμβρύων, που προέρχοντ
γικές μελέτες, οι οποίες θα βοηθούσαν στην κατανόηση της δράσης του βακτηρίου, είναι δύσκολες λόγω της αδυναμίας του να καλλιεργηθεί σε θρεπτικά μέσα, χωρίς κύτταρα. Για αυτόν το λόγο, η παρούσα διατριβή εστιάστηκε από τη μία στην ανάπτυξη εργαλείων για τον ευκολότερο χειρισμό του βακτηρίου και από την άλλη στη μελέτη της συμπεριφοράς του κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης της γαμετικής σειράς της μύγας. Όσον αφορά στον πρώτο τομέα αναπτύχθηκε μία μέθοδος απομόνωσης γενωμικού DNA από Wolbachia, απαλλαγμένου σε ικανοποιητικό ποσοστό από DNA ξενιστή, καθώς και μία μέθοδος in vitro μόλυνσης κυτταρικών σειρών, με το εν λόγω βακτήριο. Η δεύτερη διάσταση της διατριβής αυτής αφορά στη συγκριτική κυτταρολογική μελέτη μιας πληθώρας στελεχών, που εκφράζουν διαφορετικά επίπεδα ασυμβατότητας. Πιο συγκεκριμένα, μελετήθηκε ο πολλαπλασιασμός και η κατανομή του βακτηρίου κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης της γαμετικής σειράς της μύγας, σε διαφορετικούς γενετικούς συνδυασμούς ξενιστή-παρασίτου. Παρατηρήθηκε αξιόλογη ετερογένεια, τόσο ανάμεσα στο ίδιο στέλεχος, όσο και ανάμεσα στα διαφορετικά στελέχη. Από τη σύγκριση της συμπεριφοράς ενός συγκεκριμένου βακτηριακού στελέχους σε διαφορετικά γενετικά υπόβαθρα ξενιστή και διαφορετικών στελεχών στον ίδιο ξενιστή, βγαίνουν ενδιαφέροντα συμπεράσματα για τη φύση των παραγόντων, που επηρεάζουν τα επίπεδα της ασυμβατότητας και γενικότερα για την εξέλιξη των σχέσεων ξενιστή-παρασίτου. Έτσι φαίνεται η ικανότητα πρόκλησης ασυμβατότητας να είναι εγγενής ιδιότητα του βακτηρίου, με κάποια στελέχη να την έχουν χάσει. Στα στελέχη που τη διαθέτουν, η ένταση του φαινοτύπου είναι ανάλογη της ποσότητας των βακτηρίων στα σπερματικά κύτταρα, η οποία ελέγχεται από τον ξενιστή. Από εξελικτική σκοπιά, η συνεξέλιξη ξενιστή-παρασίτου φαίνεται να οδηγεί σε χαμηλά επίπεδα ασυμβατότητας, υψηλή μητρική μετάδοση και χαμηλό κόστος της μόλυνσης, παράγοντες αλληλένδετοι με την πυκνότητα των βακτηρίων στους ιστούς-στόχους. Xρειάζεται πλήρης κατανόηση του μοριακού μηχανισμού όμως, για να διαλευκανθούν οι βαθύτερες σχέσεις μεταξύ της αναπτυξιακής δυναμικής των μολύνσεων και της αλληλεπίδρασης ξενιστή-παρασίτου στη ρύθμιση των βακτηριακών αριθμών.
Κυτταροπλασματική ασυμβατότητα: συγκριτική μελέτη στελεχών Wolbachia στη Drosophila
Περίληψη
Η Wolbachia ανήκει στην α-υποομάδα των πρωτεοβακτηρίων. Είναι ένα υποχρεωτικά ενδοκυττάριο, μητρικά κληρονομούμενο βακτήριο, το οποίο μολύνει αρθρόποδα και νηματώδεις. Προκαλεί μία σειρά αναπαραγωγικών ανωμαλιών στους ξενιστές της, όπως παρθενογένεση, θηλυκοποίηση, θανάτωση αρσενικών εμβρύων και κυτταροπλασματική ασυμβατότητα, οι οποίες ευνοούν τη μετάδοση και εξάπλωσή της. Η Wolbachia την τελευταία δεκαετία έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των ερευνητών, λόγω του ρόλου της σε βασικές εξελικτικές διαδικασίες, όπως η συμβίωση και η ειδογένεση. Επιπρόσθετα, η Wolbachia θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για το γενετικό μετασχηματισμό εντόμων, τα οποία προκαλούν βλάβες στον τομέα της γεωργίας και της υγείας. Η καλύτερα μελετημένη εμπλοκή της Wolbachia στην αναπαραγωγή των εντόμων, είναι η κυτταροπλασματική ασυμβατότητα. Στην πιο απλή της μορφή έχει ως αποτέλεσμα τη θνησιμότn trackEvent();" method="get" action="/eadd/simple-search">
Κυτταροπλασματική ασυμβατότητα: συγκριτική μελέτη στελεχών Wolbachia στη Drosophila
Περίληψη σε άλλη γλώσσα
"/eadd/bitstream/10442/36090/1/36090.pdf"/>
Κυτταροπλασματική ασυμβατότητα: συγκριτική μελέτη στελεχών Wolbachia στη Drosophila
Περίληψη
Η Wolbachia ανήκει στην α-υποομάδα των πρωτεοβακτηρίων. Είναι ένα υποχρεωτικά ενδοκυττάριο, μητρικά κληρονομούμενο βακτήριο, το οποίο μολύνει αρθρόποδα και νηματώδεις. Προκαλεί μία σειρά αναπαραγωγικών ανωμαλιών στους ξενιστές της, όπως παρθενογένεση, θηλυκοποίηση, θανάτωση αρσε. To dissect the relative contribution of host and symbiont factors to the expression of CI I compared the properties of a single Wolbachia strain in different host genetic backgrounds and different Wolbachia strains in the same host background. These experiments demonstrated that the ability to express CI is an intrinsic Wolbachia trait and is not determined by host factors. The level of sperm modification in those lines harboring bacteria capable of modifying sperm however is influenced by host genetic background. Finally, numbers of infected sperm cysts are positively correlated with CI levels. From an evolutionary point of view, it seems that host-symbiont co-evolution is leading to low CI levels, high maternal transmission and low fitness cost of the infection. These three factors are probably linked through a unique feature: bacterial density. Ultimately, a complete understanding of CI will include unraveling the deeper relationships between developmental dynamics of infection and the interplay of host genetic backgrounds with Wolbachia.
περισσότερα
εί να εξουδετερωθεί μόνο αν το ίδιο βακτηριακό στέλεχος είναι παρών στο έμβρυο. Σε διαφορετική περίπτωση διακόπτεται η ανάπτυξη του εμβρύου λόγω της μη κανονικής συμπεριφοράς των πατρικών χρωμοσωμάτων στις πρώτες μιτωτικές διαιρέσεις, που ακολουθούν τη γονιμοποίηση. Μοριακές και βιοχημικές μικροβιολογικές μελέτες, οι οποίες θα βοηθούσαν στην κατανόηση της δράσης του βακτηρίου, είναι δύσκολες λόγω της αδυναμίας του να καλλιεργηθεί σε θρεπτικά μέσα, χωρίς κύτταρα. Για αυτόν το λόγο, η παρούσα διατριβή εστιάστηκε από τη μία στην ανάπτυξη εργαλείων για τον ευκολότερο χειρισμό του βακτηρίου και από την άλλη στη μελέτη της συμπεριφοράς του κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης της γαμετικής σειράς της μύγας. Όσον αφορά στον πρώτο τομέα αναπτύχθηκε μία μέθοδος απομόνωσης γενωμικού DNA από Wolbachia, απαλλαγμένου σε ικανοποιητικό ποσοστό από DNA ξενιστή, καθώς και μία μέθοδος in vitro μόλυνσης κυτταρικών σειρών, με το εν λόγω βακτήριο. Η δεύτερη διάσταση της διατριβής αυτής αφορά στη συγκριτική κυτταρολογική μελέτη μιας πληθώρας στελεχών, που εκφράζουν διαφορετικά επίπεδα ασυμβατότητας. Πιο συγκεκριμένα, μελετήθηκε ο πολλαπλασιασμός και η κατανομή του βακτηρίου κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης της γαμετικής σειράς της μύγας, σε διαφορετικούς γενετικούς συνδυασμούς ξενιστή-παρασίτου. Παρατηρήθηκε αξιόλογη ετερογένεια, τόσο ανάμεσα στο ίδιο στέλεχος, όσο και ανάμεσα στα διαφορετικά στελέχη. Από τη σύγκριση της συμπεριφοράς ενός συγκεκριμένου βακτηριακού στελέχους σε διαφορετικά γενετικά υπόβαθρα ξενιστή και διαφορετικών στελεχών στον ίδιο ξενιστή, βγαίνουν ενδιαφέροντα συμπεράσματα για τη φύση των παραγόντων, που επηρεάζουν τα επίπεδα της ασυμβατότητας και γενικότερα για την εξέλιξη των σχέσεων ξενιστή-παρασίτου. Έτσι φαίνεται η ικανότητα πρόκλησης ασυμβατότητας να είναι εγγενής ιδιότητα του βακτηρίου, με κάποια στελέχη να την έχουν χάσει. Στα στελέχη που τη διαθέτουν, η ένταση του φαινοτύπου είναι ανάλογη της ποσότητας των βακτηρίων στα σπερματικά κύτταρα, η οποία ελέγχεται από τον ξενιστή. Από εξελικτική σκοπιά, η συνεξέλιξη ξενιστή-παρασίτου φαίνεται να οδηγεί σε χαμηλά επίπεδα ασυμβατότητας, υψηλή μητρική μετάδοση και χαμηλό κόστος της μόλυνσης, παράγοντες αλληλένδετοι με την πυκνότητα των βακτηρίων στους ιστούς-στόχους. Xρειάζεται πλήρης κατανόηση του μοριακού μηχανισμού όμως, για να διαλευκανθούν οι βαθύτερες σχέσεις μεταξύ της αναπτυξιακής δυναμικής των μολύνσεων και της αλληλεπίδρασης ξενιστή-παρασίτου στη ρύθμιση των βακτηριακών αριθμών.
Περίληψη σε άλλη γλώσσα
"/eadd/bitstream/10442/36090/1/36090.pdf"/>Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.
![]() | |
![]() | Κατεβάστε τη διατριβή σε μορφή PDF (7.29 MB)
(Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη μετά από δωρεάν εγγραφή)
|
Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.
|
Στατιστικά χρήσης

ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
Πηγή: Google Analytics.

ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
Πηγή: Google Analytics.

ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.

ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.