Περίληψη
Η παρούσα διατριβή περιελάμβανε την εκπόνηση τεσσάρων in vivo πειραμάτων πεπτικότητας, και ενός πειράματος συγκριτικής διατροφής. Το ένα από τα πειράματα πεπτικότητας είχε ως σκοπό τον προσδιορισμό, in vivo, των συντελεστών πεπτικότητας των θρεπτικών συστατικών των πειραματικών ζωοτροφών (σογιάλευρο, πίτυρα σίτου, γλουτένης 60%, κτηνοτροφικής γλουτένης και βαμβακόπιτας) και πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο της διαφοράς σε ένα σχέδιο λατινικού τετραγώνου 5x5. Όπως προέκυψε από τα αποτελέσματα αυτού του πειράματος, η πλήρης αντικατάσταση του σογιαλεύρου από γλουτένη 60%, είναι εφικτή, ακόμα και όταν αυτό συμμετέχει στο σιτηρέσιο σε ποσοστό 25%, ενώ το σογιάλευρο εμφανίζει υψηλότερη πεπτικότητα της Ξ.Ο, της Ο.Ο και των Α.Ο από τα πίτυρα σίτου και την κτηνοτροφική γλουτένη, καθώς και των Ε.Ν.Ε.Ο από όλες τις δοκιμαζόμενες πρωτεϊνικές πηγές. Ακόμα, η πεπτικότητα των Ι.Ο του σογιαλεύρου είναι υψηλότερη από την αντίστοιχη των πιτύρων σίτου. Επίσης, η γλουτένη 60% εμφανίζει υψηλότερη πεπτικότητα ...
Η παρούσα διατριβή περιελάμβανε την εκπόνηση τεσσάρων in vivo πειραμάτων πεπτικότητας, και ενός πειράματος συγκριτικής διατροφής. Το ένα από τα πειράματα πεπτικότητας είχε ως σκοπό τον προσδιορισμό, in vivo, των συντελεστών πεπτικότητας των θρεπτικών συστατικών των πειραματικών ζωοτροφών (σογιάλευρο, πίτυρα σίτου, γλουτένης 60%, κτηνοτροφικής γλουτένης και βαμβακόπιτας) και πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο της διαφοράς σε ένα σχέδιο λατινικού τετραγώνου 5x5. Όπως προέκυψε από τα αποτελέσματα αυτού του πειράματος, η πλήρης αντικατάσταση του σογιαλεύρου από γλουτένη 60%, είναι εφικτή, ακόμα και όταν αυτό συμμετέχει στο σιτηρέσιο σε ποσοστό 25%, ενώ το σογιάλευρο εμφανίζει υψηλότερη πεπτικότητα της Ξ.Ο, της Ο.Ο και των Α.Ο από τα πίτυρα σίτου και την κτηνοτροφική γλουτένη, καθώς και των Ε.Ν.Ε.Ο από όλες τις δοκιμαζόμενες πρωτεϊνικές πηγές. Ακόμα, η πεπτικότητα των Ι.Ο του σογιαλεύρου είναι υψηλότερη από την αντίστοιχη των πιτύρων σίτου. Επίσης, η γλουτένη 60% εμφανίζει υψηλότερη πεπτικότητα της Ξ.Ο από τα πίτυρα σίτου, ενώ επίσης υπερέχει στην πεπτικότητα της Ο.Ο και των Α.Ο από τα πίτυρα σίτου και την κτηνοτροφική γλουτένη. Η κτηνοτροφική γλουτένη υπερέχει ως προς την πεπτικότητα της Ο.Ο και των Ι.Ο από τα πίτυρα σίτου. Επίσης, η βαμβακόπιτα εμφανίζει χαμηλότερη πεπτικότητα της Ο.Ο, των Α.Ο, των Ε.Ν.Ε.Ο και της Ο.Ε από το σογιάλευρο, τη γλουτένη 60%, τα πίτυρα σίτου και την κτηνοτροφική γλουτένη, ενώ υπερτερεί ως προς την πεπτικότητα των Ι.Ο, των ημικυτταρινών και της κυτταρίνης από τα πίτυρα σίτου. Άλλα δύο in vivo πειράματα πεπτικότητας, πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση τεσσάρων κριών σε ένα πειραματικό σχέδιο λατινικού τετραγώνου 4x4, με σκοπό να εκτιμηθούν οι επιδράσεις από την αντικατάσταση του σογιαλεύρου (SBM) και των πιτύρων σίτου (WB) με γλουτένη 60% (CGM) και κτηνοτροφική γλουτένη (CGF), αντίστοιχα, στην πεπτικότητα των θρεπτικών συστατικών, το ισοζύγιο Ν και την ενεργειακή αξία σιτηρεσίων, όταν ως χονδροειδής τροφή χρησιμοποιείται είτε το Ξ.Χ.Μ είτε ο ενσιρωμένος αραβόσιτος. Στους κριούς χορηγήθηκαν, και στα δύο πειράματα, τέσσερα ισοενεργειακά, ισοαζωτούχα και ισοκυτταρινούχα
περισσότερα
Περίληψη σε άλλη γλώσσα
Four in vivo digestion trials, and one comparative lactation trial were conducted to evaluate the effects of corn gluten meal (CGM) and corn gluten feed (CGF) on nutrient digestibility of sheep diets, as though as on milk production and synthesis, and some blood metabolites. At the by difference 5x5 digestibility trial, the 1st ration contained soybean meal (SBM), the 2nd CGM, the 3rd wheat bran (WB), the 4th CGF and the 5th cotton seed cake (CSC). Statistical analysis, performed using S.Plus and means comparison using LSD (P<0.05), revealed that: 1) SBM has higher digestibility of DM, OM and CP compared to WB and CGF, and higher NFE digestibility from other tested feeds, while CF digestibility of SBM is higher compared to WB, 2) CGM shows greater digestibility of DM compared to WB and higher OM and CP digestibility compared to WB and CGF, 3) CGF has higher OM and CF digestibility compared to WB, 4) CSC shows lower digestibility of OM, CP, NFE and GE in comparison to SBM, CGM, WB and C ...
Four in vivo digestion trials, and one comparative lactation trial were conducted to evaluate the effects of corn gluten meal (CGM) and corn gluten feed (CGF) on nutrient digestibility of sheep diets, as though as on milk production and synthesis, and some blood metabolites. At the by difference 5x5 digestibility trial, the 1st ration contained soybean meal (SBM), the 2nd CGM, the 3rd wheat bran (WB), the 4th CGF and the 5th cotton seed cake (CSC). Statistical analysis, performed using S.Plus and means comparison using LSD (P<0.05), revealed that: 1) SBM has higher digestibility of DM, OM and CP compared to WB and CGF, and higher NFE digestibility from other tested feeds, while CF digestibility of SBM is higher compared to WB, 2) CGM shows greater digestibility of DM compared to WB and higher OM and CP digestibility compared to WB and CGF, 3) CGF has higher OM and CF digestibility compared to WB, 4) CSC shows lower digestibility of OM, CP, NFE and GE in comparison to SBM, CGM, WB and CGF, whilst exceeds on CF, hemi cellulose and cellulose digestibility in comparison to WB. Furthermore, two in vivo digestion trials using a Latin Square 4x4 experimental design with castrated rams were conducted to evaluate effects from substitution of crude protein (CP) from Soy Bean Meal (SBM) and Wheat Bran (WB) with Corn Gluten Meal (CGM) and Corn Gluten Feed (CGF), respectively, on nutrient digestibility and nitrogen balance of sheep rations, regardless from the forage source used. Rams were fed four isocaloric-isonitrogenous and isofibrous rations, differing in main protein source, which corresponded to maintenance requirements for energy. At both trials the 1st ration contained SBM and WB (group SW), the 2nd SBM and CGF (group SF), the 3rd CGM and WB (group GW), and the 4th CGM and CGF (group GF). At first trial alfalfa hay was used as forage source and corn silage in second. Data of both trials was analyzed in common as split plot experimental design, and indicated that rations containing CGM and WB (GW) had reduced OM, CF, NDF, hemi cellulose and cellulose digestibility from all other rations, revealing that CGF has beneficial effect on CF, NDF and OM digestibility when replaces WB. Also, rations containing SBM and CGF (SF) were inferior in CP digestibility from rations SW and GF, due to higher degradable protein content. In both trials, digestibility of energy and N balance was not different between the rations used, whilst rations containing alfalfa hay had higher CP and OM, but lower NDF, digestibility in comparison with rations containing corn silage.
περισσότερα